Reader's Republic
Menu
  • Despre Blog
  • Wishlist
Menu
ApIscalips | G.P. Ermin

Recenzie: ApIscalips de GP Ermin & Andreea Sterea

Posted on November 25, 2024February 18, 2025 by Duca

După ce am terminat de citit ApIscalips, mi-am amintit exact de ce nu sunt cititor fidel de SF. Deși sprijin mereu autorii români, realitatea distopică din paginile cărților SF mereu mă îngrozește. Și, sincer, încă încerc să mă adun după ce am terminat această carte.

Apocalipsa lui G.P. Ermin în cea mai recentă carte a sa publicată la Editura Crux Publishing pare a fi viitorul nostru foarte apropiat. Având ca subiect un amestec de ecologie, tehnologie și disperare, cartea propune un scenariu deloc confortabil: dispariția albinelor accelerează colapsul lumii, iar Inteligența Artificială decide că specia umană nu mai merită un loc la masă. Un pic cam real? Eu zic că da.

Deși conștientizez că este vorba de o lucrare de ficțiune, articolele din viitor despre o viață macabră ale Andreei Sterea mă duc cu gândul că la baza evenimentelor descrise în paginile acestor cărți ar putea sta chiar realitatea pe care noi o ignorăm. Planeta noastră este într-un colaps de câțiva zeci de ani și acest lucru este foarte bine subliniat prin aducerea în scenă a importanței albinelor.

ApIscalips | G.P. Ermin | Andreea Sterea

Când o carte SF se simte ca un avertisment

Surprinzător (sau nu) apocalipsa din ApIscalips este încurajată și de Inteligența Artificială. Saviour, o IA preia controlul asupra albinelor ducând ideile ecologiste ale savantului B.W. la un nou nive. Miza? Însăși supraviețuirea planetei. Finalul? Un haos nuclear în care albinele se retrag, asistând impasibile la autodistrugerea omenirii. Este un spectacol grandios al naturii care își revendică locul.

Astfel, la o primă vedere, cartea pare destul de banală și ușor de urmărit. Unde este trauma? De unde vine nevoia mea de a-i acorda acestei cărți 4.5 steluțe din 5 pe Goodreads.

ApIscalips este o carte narată într-un mod genial

Narațiunea cărții are patru planuri, în timp ce acțiunea se petrece în prezent și viitor din perspectiva mai multor personaje.

  1. Relația înduioșătoare a lui Saviour si B.W. Om și IA lucrează cot la cot pentru a găsi o soluție împotriva extincţiei albinelor. Emoțiile mele au ajuns la punctul culminant în momentul în care B.W. moare iar Saviour rămâne să-i îndeplinească visul. Întrebarea care persistă: a avut vreodată Saviour sentimente?
  2. Perspectiva și povestea albinelor. Aceste vietăți sunt prezentate ca fiind societate disciplinată, loială mătcii, și dispusă să se adapteze lucrurilor noi cu care sunt puse față în față de către aceasta dacă acest nou este benefic roiului. Întrebare retorică: oamenii ar putea vreodată să învețe de la albine?
  3. Planul viitorului post-apocaliptic. Omenirea, după ce s-a autodistrus, ajunge să fie privită cu milă de un astrocercetător interstelar. Dacă un extraterestru consideră că nu merită să fim cuceriți, cât de „meh” am ajuns ca civilizație? Într-o oarecare măsură, aceste capitole mi-au amintit de acel film-parodie în care extratereștii ne invadează aducând cu ei un măcel, doar că până se hotărăsc ei să ne cucerească, ne-am măcelărit noi între noi deja.
  4. Planul jurnalistic al Andreei Sterea. Acesta este și planul care m-a traumatizat. Fiind alcătuit doar din fragmentele jurnalistice, din prezent și viitor, semnate de Andreea Sterea, recunosc că am abandonat lectura pentru a-mi repeta nu este real. Dacă stilul lui GP Ermin este prietenos, pe înțelesul oricui, presărând pe ici și colo o glumă, poate chiar o înjurătură, articolele Andreei sunt brutale. Ele vorbesc despre foamete, pandemii și războaie. Pe scurt, vorbesc despre moarte.

ApIscalips este un SF care te lasă bouche bée

Deși ApIscalips pare, la o primă vedere, un easy-read, complexitatea sa îți intră sub piele. Stilul lui G.P. Ermin este accesibil, presărat cu umor și ironie, dar articolele Andreei Sterea sunt un duș rece. Fiecare pagină te provoacă să te întrebi cât de departe suntem de scenariul descris.

Instantanee:

  • Pe 26.11.2024 de la ora 19:00 Cărturești Verona găzduiește un eveniment în care autorii acestei cărți, dar și alții vor dezbate impactul Inteligenței Artificiale dincolo de paginile cărții. Simt miros de cititori SF care-și fac deja listuțele cu ce întrebări vin la pachet și să fie trecut pe verso și câteva idei de cadouri de Crăciun? Eu voi fi acolo cu ochii atât pe organizatori, cât și pe invitați.
  • ApIscalips este cea mai bine vândută carte a Editurii Crux Publishing în 2024. Nu știu dacă cititorii sunt fani ai SF-ului sau ai stilului inedit de scriere al lui GP Ermin. Să punem de un pariu: eu zic că e vorba de amândouă.
  • După ce această lectură mi-a scurtcircuitat zona de confort, dând-o peste cap, am nevoie de puțină liniște. Până la finalul acestui an voi citi cărți ușoare în timp ce pe fundal încă rulează evenimentele imaginate de GP Ermin. Next read: The Cinnamon Bun Store de Laurie Gilmore.

Category: Recenzii Cărți

2 thoughts on “Recenzie: ApIscalips de GP Ermin & Andreea Sterea”

  1. Dede says:
    December 2, 2024 at 11:45 AM

    Citesc foarte rar astfel de lecturi, tocmai datorită genului și subiectelor abordate, care nu se află chiar în sfera mea de interes. Însă, uneori, îmi doresc să ies din zona mea de confort și ceva mă atrage să le dau o șansă.

    Reply
    1. Duca says:
      December 2, 2024 at 8:03 PM

      Eu evit pe cât pot de mult genul SF pentru că nu este un gen literar care să-mi stârnească interesul, mai ales că eu nu sunt genul de cititor care să poată face cu ușurință diferența între ficțiune și realitate. Cu toate astea, există câteva titluri SF (le pot număra pe degetele de la o mână) care mi-au plăcut prin natura lor simplă. Sper că-ți vei găsi și tu cărțile SF care să te bucure. 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Goodreads

    Blogurile pe care le citesc

     

     

  • Blogul Cărți Alese
  • Blogul Adventures After Tea
  • Blogul Praf de stele
  • Blogul Fata din bibliotecă
  • Blogul Lectură pentru suflet
  • Blogul Fine Society
  • Blogul Marei Coman
© 2025 Reader's Republic | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme