Share on Social Media
Lansare de carte: Cântec lin de Leïla Slimani

Pot mărturisi că de-a lungul timpului am avut ocazia de a participa la multe lansări de carte despre care am scris, mai mult sau mai puțin. Pe 25 octombrie, însă, am avut plăcerea de a participa la o lansare de carte „internațională”.

Leïla Slimani este fiică și soție de bancher. Este mamă devotată, scriitoare și, din 2016, cea mai tânără câștigătoare a premiului Goncourt.

Premiul Goncourt este un premiu oferit încă din anul 1903, anual, în fiecare decembrie, unui autor francez care a publicat „cea mai bună și imaginativă operă în proză a anului”.

Această scriitoare a debutat pe piața literaturii cu „În grădina căpcăunului” (Dans le jardin de l’ogre) ce urmează a fi publicată în curând în cadrul Grupului Editorial TREI, Pandora M.

În prezent, ne putem delecta cu al doilea său roman, cel cu care autoarea a și câștigat premiul mai sus menționat, „Cântec lin”.

În franceză, „Douce chanson”, este un thriller psihologic despre o bonă perfectă care sfârșește prin a ucide copiii familiei pentru care lucra. Exact acesta este începutul. Un început precum un duș rece, care defapt ar trebui să fie sfârșitul.

Cele 174 de pagini sunt, în realitate, firul poveștii. Ce a determinat-o pe bonă să ia această decizie drastică? Cum s-a putut întâmpla așa ceva din moment ce era considerată o bonă model? Voi afla după ce voi fi citit cartea.

Atmosfera lansării acestui roman a fost primitoare și extraordinar de plăcută, iar autoarea este o femeie cu privirea blândă și zâmbetul cald.

La început, sincer, nu am recunoscut-o pentru că m-am așteptat la o persoană mai „pompoasă” și sobră, dar pe măsură ce timpul trecea, am descoperit că Leïla este o persoană în compania căreia mi-ar plăcea să stau pentru că știu că am multe de învățat de la aceasta.

În timpul lansării am putut să ne „înțelegem” între noi cu ajutorul traducătorului cărții, Nadine Vlădescu care a tradus atât întrebările noastre, cât și răspunsurile invitatei.

Desigur editorul de la Pandora M, Magdalena Mărculescu, a avut încă doi invitați pe măsură. Pe jurnalistul literar Adina Dinițoiu și a lectorul Alexandru Matei care ne-au familiarizat cu stilul abordat de Leïla în cărțile sale.

Sincer, mi-a făcut o deosebită plăcere să mă aflu în compania acestor oameni pentru aproximativ două ore. Iar felul frumos, dar nu foarte elogios, în care au vorbit despre romanul „Cântec lin” m-a determinat să vreau cu ardoare să devin un mic Sherlock Holmes pentru cartea Leïlei și să aflu secretul din spatele crimei.

2 thoughts on “Lansare de carte: Cântec lin de Leïla Slimani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media