Share on Social Media
Leapșă: Opinii nepopulare despre cărți

Cred că cel mai bun remediu pentru limpezirea gândurilor este participarea la o leapșă. Mi-am dat seama de acest lucru în perioada în care am absentat din social media și am citit diverse bloguri. Blogurile Lectură pentru suflet și Praf de stele mi-au atras atenția nu doar datorită recomandărilor literare, ci și pentru că au un număr impresionant de postări din categoria Book Tags din care pot alege (mai ales că în unele am fost și eu nominalizată).

Aș vrea să încep această „cură” cu o leapșă pe care am găsit-o pe blogul Dianei Macovei, Lectură pentru suflet despre cărțile (ne)populare.

 1. O carte/serie de cărți populară care nu ți-a plăcut.

Nu știu dacă pot alege între seria „Damnare” și „Îngerul căzut” pentru că amândouă mi s-au părut la fel de seci. Poate că este subiectul abordat, al îngerilor căzuți, sau poate că le-am citit recent când am trecut peste fluturii din stomac pe care-i aveam în timpul liceului când citeam primele mele romane YA. Nu știu. Dar sunt sigură că nu am  fost atât de impresionată de ele pe cât îmi doream să fiu.

2. O carte/serie de cărți populară pe care toată lumea o urăște, dar tu o adori.

„A urî” cred că este un verb prea dur pentru fluturii Irinei Binder. Poate nemulțumiți de aura mult prea bună în care autoarea și-a îmbrăcat personajele, ceea ce a făcut ca multe pasaje din serie să fie nerealiste. Personal, îmi plac mesajele pe care autoarea le transmite prin cărțile sale, așa că nu îmi este rușine să mă laud că am aproape toate cărțile scrise de ea până acum.

3. Un triunghi amoros care n-a ieșit cum voiai tu sau un OTP (One True Paring) care nu îți place.

Cu riscul de a fi considerată persoana nongrata de către cititorii genului fantasy light, voi nominaliza triunghiul Celena Sadorthien - Chaol Westfall- Dorian Havillard-Rowan din seria „Tronul de Cleștar” de Sarah J. Maas. Refuz să cred că o femeie, chiar și cu puteri supranaturale, poate fi une femme fatale atât de râvnită de toate „bunăciunile” masculine din serie. Atenția pe care ea o primește mi se pare exagerată, în timp ce indiferența pentru micile dovezi de iubire pe care încearcă la rându-i să o mimeze mi se pare falsă.

4. Un gen de cărți popular din care tu nu prea citești.

SF. Am încercat și am eșuat de fiecare dată. Nu am înțeles nici măcar o carte SF până acum și de multe ori în timp ce citeam mă întrebam la nesfârșit „ce vrea autorul ăsta să zică aici?”.

5. Un personaj popular/extrem de apreciat care ție nu-ți place.

Arin din seria „Trilogia Câștigătorului”. Pe măsură ce citeam al doilea volum al seriei, nu mă opream din a-l bombăni sau a-mi da ochii peste cap. Deși are o poziție de putere în lumea creionată de Marie Rutkoski, nu a știut să profite de ea și în cele din urmă a stricat totul.

6. Un autor popular pe care tu nu îl poți citi.

George R.R. Martin este singurul autor care îmi vine în minte acum. Am încercat de mai multe ori să citesc cărțile sale, nu neapărat seria „Cântec de gheață și foc” și nu m-a „prins” deloc. Știu că este un titan al genului fantasy, însă mi se pare că este ori prea greu, ori mult prea sângeros pentru gustul meu.

7. O temă foarte folosită pe care ai obosit s-o regăsești în cărți.

Povestea de dragoste din timpul liceului. Mi se pare că tema aceasta este atât de des întâlnită în literatura contemporană, încât aș renunța la niște cărți doar ca să găsesc un alt tip de poveste de dragoste. Clasicul băiat rău și fată bună începe să devină un blocaj literar.

8. O serie foarte populară pe care nu ești interesat/ă să o citești.

Seria „Amurg” de Stephenie Meyer. Am văzut filmele și nu mi-au plăcut, iar actorii, cu care nu am rezonat aproape deloc, m-au făcut să mă îndepărtez de cărți și să îmi stârnească un fel de repulsie la gândul că aș putea citi așa ceva, deși autoarea scrie bine, dacă ar fi să mă iau după romanul „Gazda” care chiar mi-a plăcut.

9. Zicala este: Cartea e întotdeauna mai bună decât filmul. Totuși, ce film ți s-a părut ție mai bun decât cartea?

„Orașul Oaselor”. Filmul făcut după această carte mi s-a părut superior romanului care a stat la baza scenariului din toate punctele de vedere. Mi-ar fi plăcut ca saga să fi continuat, iar seria să nu se fi transformat într-un serial.

Nu voi provoca pe nimeni la această leapșă pentru că din ce am văzut este destul de veche în blogosferă. Totuși, dacă există doritori, nu am nimic împotrivă dacă o vor prelua cu rugămintea de a eticheta în postare sursa de unde au luat-o. ^^

Duca

2 thoughts on “Leapșă: Opinii nepopulare despre cărți

 1. Cred că o voi salva pentru mai târziu. Nu știu de ce, dar mi se pare că eu am ratat-o, iar așa ceva nu se poate! :)))

  Am câteva serii (Divergent, Amurg, Dispozitive infernale, Jocurile foamei, GOT, Fluturii de la noi :)) ) care au fost sau sunt în vogă și de care nu m-am atins încă, deși unele cărți le am prin bibliotecă. Pe unele vreau să le citesc, pe când altele, clar nu. Dar mai știi ce se poate întâmpla? Cum acel nu se poate transforma în da. :))

  Îmi place foarte mult filmul Orașul oaselor și aș fi vrut să continue în stilul ăsta și nu să se ajungă la serial, dar asta e…

  1. Nu cred că ai sărit peste ea :))) Știu că tu ești foarte informată și inspirată în privința lepșelor și tag-urilor :))

   Abia aștept să văd ce răspunsuri vei avea tu dacă preiei leapșa aceasta :)))))) Bine, nu prea vreau să mă gândesc la ce îți va cloci imaginația atunci când vei răspunde la cerințe.

   Mie mi-au plăcut foarte mult actorii care au fost selectați pentru film și am epatizat mult cu ei. Cei din serial mi s-au părut sub nivelul așteptărilor mele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media