Share on Social Media
Recenzie: Arlequine de George Cornilă

„Arlequine” este o culegere de povestiri unică în care George Cornilă ne conduce înapoi pe drumul misterios al poveștilor pe care obișnuiau bunicii să ni le spună la gura sobei sau pe care le descopeream noi înșine odată... de mult.

Parcurgând fiecare din cele 22 de povestiri, m-am simțit ca și cum cineva îmi oferea fragmente dintr-o viață pe care am trăit-o de mult când nu aveam puterea de a distinge irealul de real.

Aș vrea să pot să iau fiecare povestioară în parte și să vă fac un mic rezumat, însă mă tem că v-aș putea strica plăcerea lecturii pentru că spre deosebire de alți autori, autorul nu termină cu adevărat nici o povestire. Acesta, precum un iscusit iluzionist, lasă un finalurile deschise invitând cititorul să-și imagineze cursul evenimentelor viitoare.

Misterul stă tocmai în revelația de la final când realizezi că pe tot parcursul lecturii George este înlocuit de arlechina prezentată în primele pagini care se agață de tine, conducându-te prin toate colțurile lumii: din Franța anilor 1700 până în prezent și apoi din nou pe tărâmuri imaginare cu legende nemuritoare despre balauri și preafrumoase fecioare.

Personal, nu mă pot decide care din două texte mi-au plăcut cel mai mult pentru că pe acestea le-am trăit cu atâta intensitate încât am refuzat să cred că s-au terminat. Prima este „Inimă-Albastră”, o reconstruire a celebrului basm „Frumoasa și Bestia” doar că rolurile sunt inversate, iar finalul este cel puțin neașteptat. În această poveste am simțit extrem de mult tragicul firului narațiunii, iar titlul simbolic, pe care pur și simplu îl ador m-a ajutat să conspir cu autorul în aceeași viață uitată, și mi l-am și însușit (de câțiva ani obișnuiesc să mă semnez Duca Blueheart).

A doua povestioară se numește „Ora 5 în PallMall” și este cel puțin la fel de incintantă pentru că ne prezintă un eveniment interesant dintr-un club exclusivist. Morți misterioase și o organizație secretă sunt doar începutul unui final surprinzător care denotă curajul autorului de a șoca cititorul cu cea mai neașteptată alegere.

Pe măsură ce mă plimbam prin poveștile sale, mi-am imaginat această carte ca pe o invitație la un carnaval misterios ce își deschide porțile doar după ce apune soarele. Vă invit, așadar, să vă lăsați și voi conduși de misterioasa arlechină pe străzile întortocheate și neumblate ale lumii pentru ca mai apoi magia cărții să vă răpească definitiv din realitate.

Titlu: Arlequine

Autor: George Cornilă

Editura: Crux Publishing

Anul publicării: 2018

Nota: 5/5

Duca

1 thought on “Recenzie: Arlequine de George Cornilă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media