Share on Social Media
Recenzie: Blestemul câștigătorului de Marie Rutkoski (Trilogia Câștigătorului #1)

Inițial această carte nu era pe lista mea de citit deoarece coperta este mult prea „blondă și roz” pentru gusturile mele. Când s-a lansat, primul meu gând a fost că ori este un roman distopic cu un background inspirat din perioada 1800-1900, fie este o carte de epocă cu o protagonistă asemănătoare celebrelor Ecaterina Teodoriu sau Ioana D'Arc.

Surpriza am avut-o când am citit recenzia Fetei din bibliotecă. Ideea unei protagoniste cu un fizic slab, dar o minte sclipitoare mi-a stârnit interesul în ciuda coperții. Și dacă tot sunt la subiectul designului aș vrea să precizez că imaginea coperții are „sens” indiferent de cum ai poziționa-o. Cred că este prima carte din biblioteca mea cu o copertă ce se apropie cel mai mult de o ambigramă.

Titlul romanului este unul sugestiv și este explicat încă din primele pagini, în timpul unei licitații unde protagonista, Kestrel, îl cumpără pe Arin:

„Blestemul Câștigătorului e atunci când obții obiectul dorit, dar numai la un preț uriaș.”

Suma exorbitantă, dar atât de neînsemnată pentru familia tinerei blonde, stârnește multă agitație în rândurile clasei aristocrate valoriene din Peninsula Herran pentru că pe tot parcursul volumului există o mulțime de speculații referitoare la natura relației dintre cei doi.

Am fost impresionată de caracterul fiecărui personaj în parte pentru că acestea sunt unice și extrem de bine conturate. Cumva, am reușit să fiu și de partea valorienilor dar și a herranilor și în același timp să rămân neutră. Pe măsură ce am avansat cu lectura, constatam că într-o ceartă nu există niciodată un singur vinovat. Am apreciat și faptul că autoarea a reușit să evite martirizarea celor două nații subliniind puterea interioară ce să găsește în fiecare om. Nimeni nu este perfect, dar fiecare persoană în parte excelează într-un anumit domeniu, fapt ce crește autenticitatea și calitatea lecturii.

Cred că pot afirma că această poveste se citește, practic, singură. Lecturarea ei este fluidă și deloc complicată pentru că firul narațiunii este ușor de urmărit. Tocmai de aceea consider că oricine poate citi această carte, chiar și la metrou pentru că deși comploturile se află la fiecare colț, lectura este ușoară.

Abia aștept să citesc „Trădarea câștigătorului”, deoarece vreau să văd ce se află în spatele aparențelor și cum se va împăca Arin cu deciziile lui Kestrel ce le afectează nu doar relația, ci și popoarele pe care cei doi le reprezintă.

Serie: The Winner's Trilogy (Trilogia Câștigătorului)

Titlu: Blestemul câștigătorului

Titlu original: The Winner's Curse

Autor: Marie Rutkoski

Editura: LEDA Edge

Anul publicării:  2016

Notă: 4 / 5

Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media