De obicei, prefer să citesc serii deoarece așa am posibilitatea să mă bucur mai mult de lumea creionată de un autor. Cu toate acestea, nu dau înapoi nici din fața unei cărți de sine stătătoare, frumos structurată cu un final logic și simplu care nu lasă loc de alte interpretări sau a unei posibile continuări.
„Când vina ne desparte” este un roman ce îndeplinește aproape toate cerințele mele de mai sus având acțiunea extinsă, tocmai pentru a dezvălui viața și drama a patru familii diferite din toate punctele de vedere.

La prima vedere, personajele principale par să fie Erika și Clementine, două prietene din copilărie cu un trecut nu tocmai sincer. Pe măsură ce avansăm cu lectura putem observa că de cele mai multe ori aparențele sunt înșelătoare și că de fapt protagoniștii sunt absolut toate personajele, 10 la număr.
Erika și Oliver sunt imaginea cuplului perfect. Nu au datorii, au cariere de succes, și duc un stil de viață perfect organizat într-o casă extrem de ordonată. Ceea ce nu știe toată lumea este că Erika provine dintr-o familie dezbinată, în care mama ei suferă de o ușoară nebunie cauzată de disposofobia mult prea avansată. Dat fiind starea degradată a sănătății Sylviei, Erika a avut o copilărie traumatizantă, fiind nevoită să crească într-un mediu murdar și insalubru, în timp ce soțul său, Oliver, provine dintr-o familie în care părinții săi sunt alcoolici și delăsători.
Singura persoană care a acceptat-o pe Erika încă de la început a fost Clementine. Datorită insistențelor mamei sale, Pam, violoncelista a fost nevoită să se poarte foarte frumos și înțelegător cu micuța Erika, care la rându-i a fost ancora în realitate a singurei sale prietene. Este interesant cum relația celor două a evoluat în oglindă chiar și după ce Clementine și-a format propria-i familie cu Sam.
Erika și Oliver au continuat să facă parte din viața celor doi fiind chiar și nașii uneia dintre fiicele acestora. Însă Clementine nu este cu adevărat fericită de acest prezent. Ea își vede cea mai veche prietenă ca pe un al doilea job, un sacrificiu care trebuie făcut sau chiar un act de caritate, iar acest lucru a influențat-o toată viața să fie opusul Erikăi.
Suspansul cărții este ridicat la cote maxime încă din primele pagini care prezintă acțiunea la câteva luni după un incident nefericit ce s-a petrecut la un grătar în curtea vecinilor Erikăi și ai lui Oliver, Vid și Tiffany. Cei din urmă fiind extrem de bogați, excentrici și dezinhibați. Ei nu seamănă cu niciunul din personajele prezentate până acum. Vid este deja la a treia soție și a patra fiică în timp ce soția lui, Tiffany, este o fostă stripteuză. Amândoi au muncit pentru averea actuală și cu puțin noroc din partea vieții, au reușit să-și asigure o poziție socială mult mai sus decât familiile Erikăi sau a lui Clementine, chiar dacă școala nu a fost prioritatea lor în viață.
Ultimul și cel mai interesant personaj este Harry. Vecinul acela enervant și morocănos, singur și care are niște concepții din decadele trecute. Este personajul care nu suportă să socializeze sau să dea detalii despre viața lui personală. Este bătrânul acela care face reclamații de două, trei ori pe săptămână pentru nerespectarea orelor de liniște sau pentru că se simte furat de corporații. Dar în același timp este singurul personaj din carte care, în ciuda dramei sale personale, își păstrează rațiunea și cumva reușește să treacă peste trecut atunci când este nevoie să fie atent la prezent.
Romanul este unul psihologic, motiv pentru care din punctul meu de vedere se citește foarte greu căci atunci când nu am fost concentrată 100% la ceea ce citeam, nu înțelegeam următorul capitol.
Și cu toate că am fost încântată de carte, pentru că tot suspansul stă în simpla întrebare „Ce mama naibii s-a întâmplat la afurisitul ăla de grătar?”, am considerat că este cu mult în afara zonei mele de confort și că nu s-a pliat absolut deloc pe starea mea de spirit. De aceea a și primit pe Goodreads această notă din partea mea.
Pasajele grele și dramele psihologice sunt îmblânzite de inocența copiilor. Holly și Ruby sunt fiicele lui Clementine și Sam care acum își creează personalitățile și încep să descopere ce le place și ce nu, lucru care mai îndulcește acțiunea, în timp ce Dakota, în vârstă de 10 ani, caută să câștige simpatia cititorului, prin faptul că este o cititoare împătimită dar și o victimă a lipsei comunicării.
Cartea este un cocktail de sentimente și emoții amestecate cu multe evenimente neașteptate și tragice. De aceea cred că ea este dedicată doar unui anumit tip de cititori pentru că fără un minim de răbdare și empatie cred că nu se poate citi și înțelege.
Titlu: Când vina ne desparte
Titlu original: Truly Madly Guilty
Autor: Liane Moriarty
Editura: TREI
Anul publicării: 2017
Nota: 2/5