Share on Social Media
Recenzie: Ceea ce nu poate fi ascuns de Agnès Martin-Lugand

Secretele nu sunt doar niște lucruri pe care le poți ascunde de lume sau de tine, ele sunt arme care se pot întoarce împotriva ta atunci când te aștepți cel mai puțin. Aceasta este lecția pe care am învățat-o de la protagonista acestui roman, Reine.

Reine este o femeie de afaceri de succes, mama unui adolescent în vârstă de 17 ani și este singură. Tatăl fiului ei Noé, Nicolas, este secretul pe care Reine nu vrea să-l lase să iasă la suprafață. Când protagonista era o tânără studentă îndrăgostită, cu o mulțime de vise și dorințe de împlinit, a rămas însărcinată, iar iubitul ei a părăsit-o la telefon pentru o altă femeie.

Dezolată și amorțită emoțional, tânăra a încercat să avorteze, dar era prea târziu, așa că speriată de viitor și cu mici posibilități de a mai reuși în viață, Reine a mers din ușă în ușă pentru a-și găsi un loc de muncă. Așa l-a întâlnit pe Paul cel care, ulterior, i-a devenit cel mai bun prieten al ei și, mai târziu, partenerul de afaceri împreună cu care a deschis firma de comunicare pe care o au în prezent.

Când Paul o trimite în Saint Malo pentru a negocia un nou contract cu unul din cei doi reprezentați ai firmei „Cele patru colțuri ale lumii”, Reine descoperă că viața ei așa cum o știa se află în pericol. Acolo nu întâlnește doar un bărbat misterios și atrăgător în Pacôme, dar se și îndrăgostește de el, iar el vine la pachet cu nimeni altul decât Nicolas, tatăl lui Noé.

După această întâlnire aproape fatidică, întregul roman este populat de emoțiile lui Reine care trece printr-o adevărată instabilitate emoțională. Singurul sentiment care nu-și schimbă forma, ci devine mai puternic este dragostea ei de mamă pe care o simte și i-o oferă necondiționat fiului său.

Secrete care sunt dezvăluite, relații care se distrug în timp ce altele se construiesc, toate aceste elemente duc la un final emoționant, sfâșietor și surprinzător. Un final pe care cititorii autoarei nu l-ar fi intuit niciodată, întrucât ea este cunoscută ca fiind o maestră în a aranja ca lucrurile să cadă frumos, în cele din urmă.

Personal, am fost mai mult suprinsă de această carte întrucât, în opinia mea, personajele ei au șocat cititorii prin alegerile și descoperirile făcute. Reine este personajul feminin principal care monopolizează acțiunea prin amploarea sentimentelor de iubire, vinovăție și dorința de a se căuta și a se regăsi în cele din urmă.

Călătoria ei prin viață este surprinzătoare întrucât trecutul, prezentul și viitorul ei sunt marcate de câte un bărbat. Deși centrul uiversului ei este Noé, de cele mai multe ori, ea alege să-și lege fericirea de un bărbat, iar acest aspect al cărții nu mi-a plăcut. Până acum am fost obișnuită ca personajele feminine din cărțile acestei scriitoare să nu fie atașate emoțional de un bărbat la nivelul la care este ea.

Nu spun că lectura mi-a displăcut, dar nici nu m-a prins ca celelalte. A avut un început ușor greoi care nu mi-a stărnit interesul încă de la prima pagină, dar am fost impresionată de finalul neașteptat care ne-a fost pregătit.

Titlu: Ceea ce nu poate fi ascuns

Titlu original: Une évidence

Autor: Agnès Martin-Lugand

Editura: TREI

Anul publicării: 2019

Nota: 3/5

Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media