Share on Social Media
Recenzie: Choice de Livia Furia

Am ales să postez această recenzie împreună cu cititorii Blogosferei SF & F din trei motive:

  • intenționam încă din toamnă să citesc această carte, la recomandarea unei prietene
  • eram curioasă cum este acest proiect organizat de blogul Jurnalul unei cititoare
  • nu este un secret că eu nu mă înțeleg cu SF-ul, indiferent de cine este scris, dar am zis să îi mai dau genului o șansă citind ceva contemporan și mai ușor decât Asimov sau Frank Herbert.

Am fost captivată de primul capitol și descrierea de pe spatele cărții pentru că promitea o acțiune ce se învârte în jurul dispariției unei fetițe. Locuitorii orașului din care micuța Darla a dispărut s-au mobilizat creând grupulețe de căutare, însă ceea ce găsesc în pădure depășește cu mult puterea de înțelegere a oamenilor.

AR DaKan și Dary sunt într-una din echipele de căutare, dar și protagoniștii cărții și nici unul nu este ceea ce pare, lucru pe care Dary ni-l permite să-l aflăm, doar după ce aceștia o găsesc pe copilă, lăsându-ne să pătrundem în amintirile sale.

Cartea Choice are la bază confirmarea teoriei cum că oamenii nu sunt singurele ființe inteligente din Univers, aducând în prim plan o rasă extraterestră superioară umanității: reii.

Aceste creaturi au înfățișarea oamenilor, dar au trei genuri, masculin, feminin și reproducătorii care sunt și cei mai puternici dintre ei, iar AR este unul. Sincer, nu am reușit să empatizez deloc cu el pentru că pare a fi genul acela de persoană în care eu nu aș vrea să mă transform vreodată. Este adevărat că are puteri extraordinare și că poate manipula Chiul foarte bine, dar dorința lui de a avea cât mai mulți bani, aroganța de care a dat dovadă de mai multe ori și lipsa de empatie față de lucrurile din jurul său, cumva m-au îndepărtat de el.

Aceeași problemă am avut-o și cu Dary. În ciuda faptului că acțiunea este povestită din perspectiva lui, tot prin ochii lui AR l-am văzut, lucru care m-a enervat. Cumva personajul celui care deține cheia rezolvării misterului ce planează asupra cărții a fost mai mult un figurant care, ca și mine, încerca să prindă firul acțiunii în care a fost aruncat în mod inconștient.

Lupta pentru supraviețuire și protejarea persoanelor iubite este adusă la un nou nivel în această carte pentru că în momentul în care Dary este pe punctul de a-și pierde familia, în mod inconștient se joacă cu Timpul luând-o de la capăt, lucru care a creat o distorsiune, creând o poartă către Dincolo ce lasă niște monștri liberi pe pământ. Această anomalie este motivul pentru care AR și Dary sunt angajați într-un parteneriat de care nici unul nu este mulțumit.

Cu toate acestea, am fost impresionată de sora și nepoata lui Dary care, deși sunt personaje episodice, au reușit să creeze iluzia unei stări de confort și siguranță. Posibil ca acest lucru să fie tocmai din motivul ignoranței lor față de secretele pe care Dary le ascunde, însă am fost dezamăgită să văd cum viețile lor sunt puse la bătaie ori de câte ori nimic nu iese conform planului. Conștientizez că ele sunt punctul sensibil al protagonistului și motivul pentru care acesta își dorește să trăiască, însă soarta lor este adesea mult prea crudă.

Întocmai cum inocența și bunătatea sunt simbolizate de vărsta fragedă a Ioanei, am fost surprinsă să găsesc și speranța prin copacul vieții pe care Dary îl visează adesea. Doar la finalul cărții am înțeles că dezlegarea tuturor misterelor din aventurile din carte stă în vise.

Chiar dacă Choice este mai mult decât alegerile personajelor de a schimba sau nu ceva, lecturând această carte am înțeles că SF-ul nu este genul meu absolut deloc, dar asta nu înseamnă că nu rămân deschisă la sugestiile Blogosferei SF&F.

Notă: Recenzia face parte din proiectul Blogosfera SF & F. În fiecare a doua miercuri a lunii, bloggerii care fac parte din proiect vor publica simultan părerile lor despre o carte din sfera SF & F semnată de un autor român. Așadar, dacă vreți să vedeți alte păreri despre Choice, le găsiți pe blogurile:

Titlu: Choice

Autor: Livia Furia

Editura: Quantum Publishers

Anul publicării: 2017

Nota: 2/5

Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media