Share on Social Media
Recenzie: Coasta de Aur de Nelson DeMille

Pentru mine, această carte nu a fost neapărat o piatră de moară, cât un test al voinței de a nu renunța dar și al examinării, mai în amănunt, a pasiunii mele pentru tot ceea ce înseamnă cărți, literatură, lectură și blogging.

Am citit „Coasta de aur” de două ori. Prima dată a fost pentru campania #365decărți organizată de Editura RAO, iar a doua oară a fost pentru mine.

Nu știu de ce, dar această lectură a fost acea bifurcare de drumuri. De o parte era renunțarea mea la tot ceea ce reprezintă Reader’s Republic, iar de cealaltă se afla acceptarea că fie ce o fi, tot ceea ce înseamnă acest blog pentru mine, va fi întotdeauna acasă.

Romanul lui Nelson DeMille are în prim plan evocarea gloriosului trecut și încercarea zadarnică a acestuia de a se integra în prezentul nostru, doar ca la final să se dezintegreze în mod spectaculos.

Ceea ce nu am înțeles până la această carte este că erele sunt reprezentate, în realitate, de oameni și de acțiunile lor. Dacă oamenii care formează un trend, o epocă, o ideologie se îndepărtează de ceea ce reprezintă ei și ceea ce vor să realizeze în lumea pe care încearcă să o creeze, în cele din urmă, totul va cădea.

John Sutter este un personaj complex, din perspectiva căruia este scris întregul roman. El este un avocat de renume, un patriot exemplar, dar care a avut norocul sau ghinionul de a face parte din mica nobilime americănească a secolului XXI.

Cu replici și gânduri sarcastice, autorul relatează prin personajul lui John o perspectivă a vieții pe care cu greu am înțeles-o.

În opinia mea, viața din Upper East Side, Long Island sau în Mahattan, în general, este ușoară și oricine are norocul să ajungă acolo, a câștigat lozul cel mare. Odată ajuns aici, acel cineva poate acum să-și trăiască până la sfârșitul zilelor visul american. Dar povestea lui John Sutter și a a lui Frank Bellarosa cu siguranță mi-a demonstrat contrariul.

Cine ar fi crezut că un om care se îmbracă simplu și cu prost gust poate ascunde o minte ascuțită și că are atâtea secrete? Cine ar fi crezut că un bărbat care împinge un cărucior cu legume și care-i oferă vecinului zarzavaturi poate fi capul Mafiei?

Frank Bellarosa m-a învățat că nu este bine să te încrezi în aparențe. M-a învățat că până și în cele mai mici și anoste locuri ale lumii, viața clocotește neîncetat și că acolo pericolul paște la fiecare pas. Nu aș fi crezut că o persoană extrovertită, veselă și plină de entuziasm ar putea fi păpușarul principal al scenei pe care joacă toate personajele, iar când firea sobră și rezervată a lui John încercă să-l scoată din lumina reflectoarelor, lucrurile iau o întorsătură neașteptată.

„Coasta de Aur” este o carte despre importanța legăturilor de familie, frivolitate și uneltiri dincolo de orice imaginație. Este o carte a dezvăluirii lumii ascunse în spatele imenselor porți din fier forjat, a zâmbetelor de curtoazie în care cel puternic nu este cel care este bogat în bani, acțiuni sau terenuri, ci cel care deține cele mai multe favoruri.

Un personaj interesant, înconjurat mereu de o aură de mister este Susan Stanhope Sutter, roșcata, frumoasă și irezistibila soție a lui John. Susan provine dintr-o familie de un snobism rar. Deși este o femeie inteligentă, capabilă de lucruri inimaginabile și cu o putere incredibilă asupra bărbaților, ea este în realitate ceea ce eu numesc simbolul unei glorioase eră în continuă decădere. Chiar dacă nu vrea să recunoască faptul că este învinsă de fantomele trecutului care o bântuie, ea face lucruri nebunești la fiecare apariție extravagantă pe care o are în paginile acestui roman.

DeMille vorbește despre o lume în care ai vrea să trăiești, pe care ai vrea să o guști, dar în care nu poți supraviețui cu adevărat decât dacă ești cel puțin la fel de priceput într-ale strecuratului printre obstacolele și obiceiurile sociale ca John. Frank Bellarosa a încercat și a eșuat.

Lumea de pe Coasta de Aur poate fi doar privită și admirată, dar niciodată nu te poți integra cu adevărat în ea. Nu fără să plătești un preț scump.

Titlu: Coasta de Aur

Titlu original: The Gold Coast

Autor: Nelson DeMille

Editura: RAO Books

Anul publicări: 2007

Nota: 4/5

Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media