Duminica trecută mi-am propus să vizionez absolut toate filmele Marvel în ordine cronologică. Îmi doream foarte mult să încep acest proiect întrucât am crescut cu desenele inspirate de benzile desenate ale lui Stan Lee și chiar aș vrea să fiu la zi cu filmele făcute după acestea.
„Un om puternic care a cunoscut puterea întreaga sa viață, își pierde respectul pentru acea putere. Dar un om slab care prețuiește valoarea puterii și dragostea, compasiunea...” așa precum Steve Rogers (Chris Evans), poate face diferența între moralitate și imoralitate. Acest personaj este un om mic în al cărui piept bate o inimă mare, iar curajul și inteligența sa depășesc cu mult mușchii celui mai puternic om.
Acțiunea filmului se desfășoară în timpul recrutărilor Statelor Unite pentru cel de-al Doilea Război Mondial, iar Steve ar face orice pentru a intra în armată. Datorită faptului că mama natură nu l-a ajutat cu o sănătate de fier, acesta își ia mai multe identități și încearcă în cinci centre de recrutare diferite, însă peste tot primește o negație din partea evaluatorilor.
Cu toate acestea, când o persoană își dorește din tot sufletul ceva, Universul complotează în așa natură, încât dorința să i se îndeplinească, astfel Steve îl întâlnește pe doctorul Erskine (Stanley Tucci), un german refugiat pe pământ american care a dezvoltat un ser ce amplifică nu doar celulele corpului omenesc transformând o persoană într-o superpersoană, ci și sentimentele acesteia. Astfel Steve devine Căpitanul America, băiatul de aur al SUA.
Desigur că naziștii au și ei un as în mânecă pentru că înainte ca Dr. Erskine să ajungă în State, acesta a dezvoltat serul în Germania, iar Johann Schmidt (Hugo Waeving), în nebunia sa de a fi perfect, se injectează cu prototipul serului. Deși primește puteri nebănuite, serul are și un efect secundar, transformând capul organizației Hydra în celebrul Craniu Roșu (Red Skull).
Lupta pentru dreptate și onoare dintre Red Skull și Căpitanul America se desfășoară pe toate planurile: fizic și psihic.
Recomand filmul tuturor amatorilor de povești cu și despre eroi, care promovează nu doar puterea, ci și inteligeanța, deschiderea spre lucruri noi și onoarea.
O scenă care mi-a plăcut enorm și care mi-a rămas tipărită în minte este când antrenorul le spune soldaților că steagul Americii din campus nu a mai fost luat de pe catarg de 17 ani, iar cine reușește să îl coboare, se va întoarce la bază în aceeași mașină cu Agentul Carter (Hayley Atwell). Desigur că toți bărbații au încercat în zadar să îl ia, până când Steve l-a dat jos, cu catarg cu tot, desprinzându-l din suport.
Mi-a plăcut enorm să revizionez în liniștea camerei mele acest film pentru că, spre deosebire de prima dată când am fost la cinema, am putut să-l înțeleg mai bine. Astfel am conștientizat că Schmidt și Elrond din seria „Stăpânul inelelor” și „Hobbitul” sunt interpretați de același actor, iar Howard Stark este interpretat de Dominic Cooper, nu de Craig Horner, așa cum am crezut inițial.
Cred că în concluzie, pe lângă faptul că a fost o plăcere să revăd filmul, am înțeles că acasă îmi este mai ușor să urmăresc detaliile poveștii decât la cinema, motiv pentru care cred că voi încerca să recuperez din confortul patului meu ceea ce am pierdut.
Voi ce ați prefera? Să vizionați filmele din confortul locuinței sau în întunericul cinematografului?
Titlu: Căpitanul Ameria, primul Răzbunător
Titlu original: Captain America, The First Avenger
Anul lansării: 2011
Distribuția: Chris Evans (Căpitanul America), Hugo Weaving (Johann Schmidt), Sebastian Stan (Bucky Barnes), Tommy Lee Jones (Colonelul Chester Philips), Hayley Atwell (Agentul Peggy Carter)
Nota: 4 /5