Share on Social Media
Recenzie: Îngeri și demoni de Dan Brown (Robert Langdon #1)

În scurt timp, Dan Brown a devenit unul dintre autorii mei preferați de thrillere și nu pot să nu vă mărturisesc că Robert Langdon nu ar putea întrucipa bărbatul de care, într-o altă viață, m-aș putea îndrăgosti.

Nu știu câți dintre voi vă amintiți, însă prin anii '90 se spunea că în 2000 are să vină sfârșitul lumii. După cum putem observa astăzi, acea prezicere nu s-a adeverit.

Tot în anul 2000 Dan Brown debutează, pe piața literaturii cu romanul „Îngeri și demoni”, o carte cu o poveste conspirativă ce are ca subiect unul dintre cele mai vechi războiae ale lumii, cel dintre știință și religie.

Având la bază povești și teorii reale, autorul aduce în lumea literaturii universale un roman controversat care scoate de la naftalină una dintre cele mai puternice confrerii ale lumii creștine: Illuminati.

Robert Langdon este personajul care leagă momentan 5 romane care deși se pot citi singure, sunt conectate de simbolismul religios, arta în cel mai pur stadiu al său și teorii conspiraționiste.

Profesorul Langdon predă la Universitatea Harvard simbolismul religios și este chemat de urgență la CERN în Elveția. Încă din primele capitole, avem parte de tehnologii futuriste, pe care autorul nu s-a sfiit să le aducă în prim plan, precum aeronave capabile să parcurgă distanțe impresionante într-un timp extrem de scurt, dar și de multă acțiune.

Personajul Robert Landon debutează în literatură când este chemat să studieze cadavrul mutilat al lui Leonardo Vetra. Preotul-savant este ucis cu brutalitate în interiorul CERN, cuvântul „illuminati” fiindu-i înfierat pe piept. Surpriza cea mai mare constă în faptul că matrița folosită de ucigaș este o ambigramă, permițându-i cititorului să citească un cuvânt indiferent de poziționarea acestuia.

Acest început îl aruncă pe profesor într-o cursă contra cronometru pe străzile Vaticanului și ale Romei împreună cu fiica decedatului, Vittoria în timpul Conclavului de la Vatican.

Domnișoara Vetra este un savant de biologie marină cu o personalitate extrem de puternică și cu un trecut trist. Orfană fiind, aceasta a fost adoptată de Leonardo și împreună s-au afundat pe căile științei în a căuta noi descoperiri.

Secrete, mistere, minciuni și o armă ce poate distruge lumea religiei din temelii, sunt doar câteva din ingredientele unui roman alert care te poartă în timp și spațiu.

Întotdeauna am fost fascinată de noile informații pe care le-am dobândit în timp ce citesc un roman semnat de Dan Brown, care și de data aceasta nu se sfiește să ne ofere noi detalii despre mitul Illuminati și istoria Vaticanului sau secretele pe care acesta le adăpostește.

Pornind de la o simplă crimă cu motive religioase, foarte ușor, autorul alunecă în lumea științei, atingând subiecte destul de sensibile. Unul, și cel mai important dintre acestea, fiind faptul că Geneza poate fi demonstrată într-un laborator, acesta dovedindu-se ulterior și motivul crimelor, creându-se astfel antimetaria (substanță opusă materie, care în contact cu aceasta poate avea efecte devastatoare).

Titlu: Îngeri și demoni

Titlu original: Angels and Demons

Autor: Dan Brown

Editura: RAO

Anul publicării: 2000

Nota: 5/5

4 thoughts on “Recenzie: Îngeri și demoni de Dan Brown (Robert Langdon #1)

  1. Multa lume e atrasa de acest autor
    Am auzit ca s-a facut si un film dupa volumul respectiv daca nu ma insel

    1. Adevărat. Momentan sunt doar trei adaptări după carte: Codul lui Da Vinci, Îngeri și demoni și Inferno. Lipsește pentru Simbolul Pierdut, iar Origini abia s-a lansat 🙂

  2. Cred ca Dan Brown este un autor care te prinde usor si te tine “in priza”. Este comercial prin faptul ca scrierile sale sunt clare, usor de inteles, motiv pentru care este citit peste tot. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media