Share on Social Media
Recenzie: Lovitura de karate de Dorthe Nors

Până acum nu am avut ocazia să citesc literatură daneză, însă mulțumită Editurii RAO am început cu o scurtă culegere de povestiri semnată de Dorthe Nors.

Lovitura de karate este o cărticică de 117 pagini care poate fi ascunsă în buzunarul sacoului și citită lejer la metrou sau în autobuz. De ce? Pentru că ea dezbracă oamenii de măștile pe care le poartă în fiecare zi.

Cuprinde o serie de scurte povestiri tulburătoare și interesante care mi-au dat mult de gândit pe măsură ce avansam cu lecturarea lor (15 la număr) și surprind viața așa cum este ea, banală. Citind-o am descoperit că nu toate cărțile trebuie să aibă neapărat ceva ieșit din tipar pentru a fi publicate, ci este suficient să surprindă mici fragmente ale lumii înconjurătore.

De exemplu, povestea mea preferată a fost cea a budistului care era ferm convins, în nebunia lui, că poate face mult bine, însă tocmai acest bine este nociv pentru lumea din jurul său. În urma unor traume din viața sa, el nu mai reușește să facă diferența între bine și rău așa că în cele din urmă totul este purificat prin foc.

O altă poveste care mi s-a părut interesantă a fost Ucigașele în care este vorba despre puterea femeilor, fie că este fizică sau psihică.

„ ...femeile puteau fi luptătoare bune și eficiente. Puteau chiar să fie feroce. Nu era nevoie decât să treacă o limită. Odată ce o treceau, nu aveau nici o problemă să ucidă.”

Adevăr sau minciună, înainte de a fi cititor, sunt femeie și știu sigur că atunci când e nevoie, pot fi oricum, mai puțin blândă, dar Dorthe Nors are un alt punct de vedere asupra acestui aspect.

Desigur că nu avem doar povestioare psihologice, ci și o mică romanță dintre o menajeră și băiatul de la departamentul de retururi al unui supermarket online care se cunosc cu ajutorul unei roșii imense.

Toate aceste mici aventuri sunt ambalate frumos într-o cărticică roz care poate fi strecurată oriunde, oricând.

Titlu: Lovitura de karate

Titlu original: Karate Chop, Stories

Autor: Dorthe Nors

Editura: RAO

Anul pulicării: 2015

Nota: 2/5

Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media