Share on Social Media
Recenzie: Misterul de la Blackwood de Lois Duncan

Vă amintiți sentimentul acela de-l trăim doar o dată pe an și atunci numai când începe școala? Ei bine, eu îl ador și de curând l-am retrăit în timp ce citeam interesantul și intensul thriller scris de Lois Duncan.

„Misterul de la Blackwood” este primul thriler adolescentin semnat de această scriitoare americană, specializată în scrierea romanelor de suspans pentru tineri uneori presărate și cu momente menite să-ți dea fiori reci pe șira spinării, pe care-l citesc.

Fiind o lectură de câteva ore, mi-a fost ușor să mă pierd alături de Kit pe culoarele prost luminate ale internatului Blackwood care ascund o mulțime de mistere.

Se spune că Blackwood este o școală-internat pentru eleve deosebite, alese pe sprânceană de o anume Madame Duret care de-a lungul timpului a perfecționat un sistem de admitere pe cât de complex, pe atât de neobișnuit. Înainte de toate, elevele sale trebuie să aibă neapărat o înclinație spre o artă: pot fi atât începătoare, cât și maestre în ceea ce le place să facă.

Aparent, sistemul educațional și poate puțin neconvențional de la Blackwood transformă elevele peste noapte în tinere artiste cu înclinații spectaculoase spre pictură, muzică, științe exacte sau chiar literatură.

Kit Gordy a făcut cândva pian și i-a plăcut dar nu a simțit niciodată motivația necesară de a aprofunda stăpânirea clapelor. Cu toate acestea, la noua ei școală, profesorul de muzică se dovedește a fi un tânăr fermecător, misterios și cu multe secrete ascunse în priviri care o convinge să urmeze cursurile sale de muzică. Dar deși încă nu stăpânește arta pianului, Kit are impresia că în realitate ea cântă partituri mult mai complexe căci dimineața încheieturile și degetele o dor, de parcă ar fi exersat ore în șir.

Să citesc această carte a fost o experiență antrenantă pentru că la această școală niciodată lucrurile nu sunt la fel în timpul nopții ca în timpul zilei, dar pe care am simțit-o cumva mai fadă decât mă așteptam.

Citind povestea cu fantome a lui Kit am rămas cu întrebări nerostite și fără răspuns mai ales că avem parte de un final deschis. Ce s-a întâmplat când elevele de la Blackwood au descoperit adevărul despre admiterea lor? Cum și-au făcut fantomele loc în viețile personajelor într-un timp atât de scurt?

Punctul culminant luminat de un incediu maiestuos a fost rapid stins de finalul brusc al poveștii, ceea ce pentru mine a fost dezamăgitor. Probabil nu voi ști niciodată dacă strigătele disperate de ajutor au fost ale tinerelor fete sau ale fantomelor care s-au aciuat în acea noapte furtunoasă în școală.

Categoric „Misterul de la Blackwood” este o carte ideală pentru tinerii cititori de 14-16 ani care abia acum se inițiază în tainele acestui gen literar. Știu sigur că eu cea de pe băncile școlii generale aș fi iubit această poveste înfiorătoare și aș fi găsit-o de-a dreptul delicioasă, însă astăzi din păcate nu am reușit să o trăiesc cu aceeași emoție de elevă care caută cu disperare să fie specială și să se simtă unică care am fost cândva.

Titlu: Misterul de la Blackwood

Titlu original: Down a Dark Hall

Autor: Lois Duncan

Anul publicării: 2019

Editura: Leda Edge

Nota: 3/5

Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media