Share on Social Media
Recenzie: Ne vedem în Monaco! de Hazel Gaynor și Heather Webb

Citind această carte am descoperit, poate, cele mai importante trei reguli ale unui parfumier tradițional:

  1. Să fii parfumier înseamnă să fii detectiv.
  2. Să fii parfumier înseamnă să fii psiholog.
  3. Să fii parfumier înseamnă să păstrezi amintiri. Fiecare parfum îți va aminti de ceva sau cineva.

Sophie Duval este un parfumier, al secolului trecut, la început de drum. Contrar așteptărilor mele, deși este unul dintre protagoniștii acestui roman, „Ne vedem în Monaco!” nu este o carte despre parfumuri sau măcar despre arta pe care Sophie învață să o stăpânească. Din contră! Între aceste pagini am descoperit o poveste de dragoste, una de prietenie și o pasiune nemăsurabilă pentru arta mirosurilor fine. Uimitor este că aceste trei aspecte sunt frumos ambalate într-o biografie fictivă a unei persoane care mai mult ca sigur este produsul imaginației autoarelor Hazel Gaynor și Heather Webb.

Dacă nu ați găsit până acum lectura care să vă marcheze o vacanță, recomandarea mea este, de departe acest titlu, căci veți avea parte de o călătorie în timp cu iz de lavandă, iasomie, trandafiri și multe alte note sensibile pe care nu le-am putut identifica încă.

Pe scurt, „Ne vedem în Monaco!” este povestea de dragoste dintr-un parfumier francez și un fotograf englez, dar în același timp este și povestea de prietenie dintre același parfumier și Prințesa Grace de Monaco.

Romanul are un început alert, pe care cititorul îl poate simți mai întâi, prin prisma descrierii atmosferei dinamice specifice festivalului de film de la Cannes. Pe un fundal luminat de blițuri și animat de agitația festivităților în cinstea vedetelor hollywoodiene de acum mai bine de jumătate de secol, Grace Kelly intră ca o furtună cu aromă de vanilie în buticul de parfumuri al lui Sophie, căci un fotograf britanic încearcă să fure un cadru perfect cu viitoarea prințesă a principatului Monaco. Ceea ce nu știa nimeni, însă, este că în ziua respectivă, James a furat mai mult decât un cadru, a furat o inimă.

Acesta este începutul unei povești nemuritoare care mi-a ridicat cu mult standardele în a alege următoare lectură a unui roman de dragoste. Deși am prevăzut într-o oarecare măsură povestea de iubire dintre James și Sophie, nu am crezut nici o clipă că dragostea lor va transcende timpul și că-mi va fura și câteva lacrimi la final.

Scris cu măiestrie și extrem de bine documentat, romanul „Ne vedem în Monaco!” a reușit să mă surprindă în cel mai plăcut și neașteptat mod posibil. Citindu-l am înțeles că a fi ambițios este o calitate dacă știi încotro să-ți îndrepți atenția, dar și că fără familie și prieteni nu poți ajunge departe.

O altă lecție importantă pe care am descoperit-o este aceea că niciodată nu trebuie să renunțăm la visurile și pasiunile noastre. Oricât de greu ar părea, există soluții pentru orice situație nefavorabilă, trebuie doar să avem curajul să întindem mâna și să o luăm de pe raftul unde a fost ascunsă.

Titlu: Ne vedem în Monaco!

Titlu original: Meet me in Monaco!

Autor: Heather Davis și Webb Gaynor

Editura: Editura Corint

Anul publicării: 2020

Nota: 5/5

Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media