„Negustorul de manuscrise” este o carte ce gravitează în jurul manuscriselor lui F. Scott Fitzgerald. Manuscrisele celor cinci romane celebre ale autorului, au fost donate bibliotecii de la Princeton de către fiica acestuia, iar astăzi sunt considerate cărți rare, valoarea lor depășind mii de dolari.
Romanul lui Grisham debutează spectaculos și alert. O echipă de hoți de obiecte rare realizează jaful aproape perfect în arhivele bibliotecii unde se găsesc manuscrisele și le fură spectaculos.

Încă de la primele pagini ale cărții am crezut că urmează să citesc povestea lui Denny, șeful bandei de hoți, însă firul acțiunii urmărește drumul manuscriselor de la Princeton prin lume și, apoi, înapoi la locul în care trebuie să se afle.
Urmărind drumul acestor comori literare, cunoaștem o lume care mie îmi era străină și până nu de mult nici nu știam că există. Lumea cărților rare și extrem de valoroase este uimitoare. Hoții care se învârt prin ea sunt extraordinar de șarmanți, de eleganți și fermecători. Ei sunt dovada vie că ilegalul poate conviețui foarte ușor cu legalul, de multe ori părând aproape idnetice, iar diferența nu este făcută decât de micile detalii.
După ce manuscrisele ies din posesia lui Denny, acestea își pierd urma, dar FBI-ul crede că au ajuns pe Insula Camino, în posesia unui anumit colecționar de cărți rare, dar și librar celebru, Bruce Cable.
Bruce este un anti-erou incredibil de șarmant care poate răpi mințile nu doar personajelor feminine din carte, ci și cititoarelor.
Când FBI-ul o recrutează pe Mercer, o scriitoare aproape anonimă, fostă rezidentă a Insulei Camino pentru a-l spiona pe Bruce, nu mare mi-a fost mirarea că lucrurile s-au complicat, în loc să se elucideze.
Mercer nu știe nimic despre spionaj, dar acceptă să participe la acest joc periculos tocmai pentru că premiul ei pare să fie un viitor fără griji și rate la bancă. Dorincă să aibă un început nou, femeia nu ezită prea mult, și începe să-l spioneze pe fermecătorul librar pentru a afla dacă se află sau nu în posesia comorii furate de la Princeton.
„Negustorul de manuscrise” este o carte scrisă excelent care mi-a păstrat curiozitatea la cote maxime. Autorul a fost foarte atent la detalii, iar scriitura lui captivează și antrenează imaginația cititorului transportându-l la mii de kilometri depărtare de locul în care stă și citește.
Citind această carte, m-am putut obișnui cu stilul complex și detaliat al autorului de a scrie. Nu mă așteptam ca în 300 de pagini să descopăr o lume întreagă care sunt sigură că există și în realitate. Îmi place mult John Grisham pentru că în ciuda eleganței romanelor sale, acesta le scrie într-un mod simplu și accesibil tuturor.
Titlu: Negustorul de manuscrise
Titlu original: Camino Island
Autor: John Grisham
Editura: Editura RAO
Anul publicării: 2018
Nota: 4/5
Mi-a păcut romanul ăsta. Dacă nu mă înșel, a fost prima mea întâlnire cu autorul.
Felicitări pentru articol!
Și pentru mine este prima întâlnire cu autorul, deși mai am câteva romane de-ale sale în bibliotecă.
Mulțumesc pentru aprecieri! ❤️