Share on Social Media
Recenzie: Nerve. Adevăr sau provocare de Jeanne Ryan

Recunosc că atunci când am descoperit această carte, m-am așteptat să citesc o poveste despre un joc de „Adevăr sau provocare" dus la un nivel cel puțin la fel de periculos ca cel impus de Blair Waldorf din seria „Gossip Girl”.

În realitate, cartea este un thriller psihologic despre un reality show diferit față de tot ceea ce știam până acum. Organizatorii acestui proiect sunt anonimi, însă cunosc cele mai arzătoare dorințe, dar și cele mai urâte coșmaruri ale participanților. Ei au puterea de a o convinge chiar și pe cea mai incoruptibilă persoană să se aventureze în misterul ce-l reprezintă emisiunea NERVE.

Vee este o adolescentă complexată de faptul că toată viața și-a petrecut-o în umbra celei mai bune și vechi prietene a ei, Sidney. Odată cu trecerea anilor, a înțeles că ea nu va fi niciodată în lumina reflectoarelor în adevăratul sens al cuvântului, ci doar una din persoanele aflate în culise, atât pe scena amfiteatrului unde clasa ei joacă într-o piesă de teatru, cât și pe cea a vieții.

Din punctul meu de vedere, protagonista nu a reușit să se evidențieze foarte mult în primele capitole ale cărții. Ea începe să devină personajul feminin pe care te aștepți să-l întâlnești într-un roman YA doar după ce băiatul pe care îl place, îi mărturisește că are sentimente pentru Sidney. Condusă de iluzia deznădejdii, Vee acceptă să participe la o provocare NERVE.

NERVE este o emisiune bazată pe clasicul joc cu sticluța "Adevăr sau provocare" doar că fără opțiunea de a alege adevărul. Convinsă că nu va avea succes, adolescenta alege să îndeplinească o banală probă de calificare, însă ratingul ei a fost cu mult peste așteptări. Ademenită de organizatorii jocului cu promisiunea îndeplinirii celor mai ascunse dorințe ale sale, adolescenta alege să îndeplinească din ce în ce mai multe porunci până ce ajunge în marea finală.

Dacă la început probele erau nevinovate și nu foarte greu de îndeplinit, în ultima rundă ele devin alarmant de periculoase. Aparent, organizatorii emisiunii au acces la mult mai multe detalii decât profilurile participanților de pe platformele sociale. Ei reușesc să-i facă pe participanți să treacă prin cele mai întunecate coșmaruri ale lor, iar când lucrurile iau o întorsătură alarmantă nici măcar superbul partener de joc al lui Vee, Ian, nu o mai poate liniști. Pe măsură ce jocul continuă, protagonista devine din ce în ce mai sigură că organizatorii au depășit de mult limitele bunului simț, căci ea este sigură că toți participanții rundei finale sunt în mare pericol, așa că în mijlocul emisiunii împreună cu Ian pune la cale o revoltă.

Adolescenți dornici de afirmare, suspans și multe răsturnări neașteptate de situație sunt doar câteva elemente care fac ca lectura acestei cărți să fie antrenantă și să țină cititorul în priză.

Este adevărat că până să citesc această publicație a Grupului Editorial Corint, LEDA Edge, nu m-am gândit niciodată la ce se află în spatele unei emisiuni de succes. Nu am crezut că m-aș putea regăsi atât de mult în personajul unei cărți și categoric nu am crezut că Internetul poate fi atât de periculos.

„Nerve. Adevăr sau provocare” este o carte despre realitate și secretele ascunse la vedere. Este despre povestea unei adolescente care vrea mai mult de la viață, dar nu știe cum ar putea să-și atingă țelul. Este un roman psihologic pentru tineri ce demonstrează încă o dată că drumul cel mai scurt, nu este întotdeauna și cel mai sigur.

Personal, am fost impresionată și dezamăgită în egală măsură de această carte. Mi-a plăcut că autoarea a reușit să surprindă foarte mult concepțiile adolescenților despre tot ceea ce înseamnă faimă, fiind în același timp și realistă. Pe de altă parte, am fost ușor dezamăgită de relațiile dintre personajele romanului. Parcă au trecut mult prea repede peste anumite stări emoționale. Pentru o carte de sine stătătoare, autoarea a conturat extraordinar de bine perioada de desfășurare a acțiunii și timpul alocat acesteia întrucât totul se petrece în decursul unei seri de sâmbătă, dar cred că aș fi avut imaginația mai „bine hrănită" dacă ar mai fi fost câteva pagini în plus.

Titlu: Nerve. Adevăr sau provocare

Titlu original: Nerve

Autor: Jeanne Ryan

Editura: LEDA Edge

Anul publicării: 2016

Nota: 2/5

Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media