Am stat mult pe gânduri după ce am citit această carte pentru că în ea este prezentat, pe scurt, un fragment din viața socială, religioasă și culturală a unei comunități de băștinași ai Africii din vremurile dinaintea colonizărilor britanice și franceze.
În centrul acțiunii se află Okonkwo, un băștinaș care a luptat împotriva destinului și condiției sale până ce și-a dat ultima suflare.

Okonkwo provine dintr-o familie săracă, unde tatăl său era mult prea leneș pentru a munci să-și întrețină familia, motiv pentru care încă de mic acest om a trebuit să se ridice prin propriile-i forțe în vederea întreținerii mamei și a surorilor sale. Ambiția de a se autopăși și frica de a fi considerat un om delăsător, așa cum era tatăl lui, l-au transformat dintr-un copil fără viitor în cel mai de temut luptător al clanului și unul dintre cei mai bogați membri ai acestuia.
La maturitate, Okonkwo are deja 3 soții și undeva între 11 și 14 copii. Pentru fiecare soție și copiii acesteia a construit câte o colibă cu o curte și hambar, el locuind separat în obi-ul său. Cu o gospodărie prosperă și o familie fericită, cel mai mare luptător al satului se poate considera un bărbat fericit, până ce, din greșeală, ucide un membru al clanului și este exilat pentru 7 ani în satul mamei sale. În această perioadă, Africa este colonizată de europenii care încearcă să-și impună valorile religioase și morale prin forță, minciuni și stârnirea fricii în inimile băștinașilor.
Cartea are un subiect care pe mine m-a zguduit foarte mult, ridicându-mi o mulțime de semne de întrebare și adesea făcându-mă să îmi fie rușine că sunt un om alb. Un european. Pe mă măsură ce am avansat cu lectura, am înțeles că africanii au tradiții adânc înrădăcinate în sufletele lor pe care le respectă cu sfințenie. Printre aceste tradiții voi enumera iubirea de pământ, respectul pentru bătrâni și familie, admirația și respectarea ierarhiei sociale. Ei chiar și persoanelor de cea mai joasă speță le vorbesc politicos și niciodată nu jignesc pe față.
Desigur că societatea lor este patriarhală și consideră că bărbații le sunt superiori femeilor, lucru care în ochii noștri de „oameni civilizați” îi etichetează ca fiind sălbatici și înapoiați.
Dar spre deosebire de europeni, acești „sălbatici” se spălau înainte de fiecare masă și considerau că apa nu le spală rangul, ci doar mizeria și praful care le îmbrăcau trupurile asudate în timp ce munceau câmpurile. Spre deosebire de noi, ei își respectă tradițiile și bătrânii nelăsându-se influențați de ce este în afara granițelor. Ei nu au încercat să-și impună cu forța nici un obicei, ci pur și simplu le explicau coloniștilor de ce respectă anumite ritualuri, iar ei la rândul lor ascultau ce străinii aveau de zis.
Nu au pedepsit pe nimeni din neamul lor care s-a convertit la creștinism, dar ei au fost închiși, bătuți și umiliți pentru că nu au vrut să îmbrățișeze noul.
-Spui că nu există decât un singur Dumnezeu suprem, care a făcut cerul și pământul, îi spuse Akunna domnului Brown într-una din vizitele sale. Și noi credem în El și îl numim Chukwu. A făcut întreaga lume și pe ceilalți zei.
Desigur că domnul Brown, șeful misionarilor de la vremea aceea nu a putut să înțeleagă faptul că acest Chukwu este același Dumnezeu, iar „ceilalți zei” sunt Sfinții Lui. Misionarii nu au putut înțelege acest lucru, motiv pentru care au numit religia lor păgână. Băștinașii se închină statuilor de lemn, dar creștinii se închină icoanelor. Nu este oare același lucru?
Să știți că această carte nu se axează 100% pe problemele religioase, dar tratează anumite aspecte care nu pot decât să-l facă pe cititor să se întrebe cine este în realitate Omul și cine este Sălbaticul?
Titlu: O lume se destramă
Titlu original: Things Fall Apart
Autor: Chinua Achebe
Editura: Polirom
Anul publicării: 2014
Nota: 4 / 5