Dacă ați citit romanul Ceceliei Arhen, „P.S. Te iubesc”, veți considera că acest roman este copia lui fidelă, dar cu alte peisaje și personaje. Adevărul este că, deși între cele două cărți există anumite elemente comune, eu le consider diferite.

Diane nu își pierde doar soțul, ci și fiica, iar ea, spre deosebire de Holly, nu primește scrisori prin poștă de la soțul său cu scopul de a o încuraja să meargă mai departe. Să-și trăiască viața așa cum își dorește.
Diane este o văduvă tânără, care suferă de cea mai urâtă formă de depresie despre care am citit în literatura de ficțiune până acum. Timp de un an a stat închisă în casă, izolată de lumea de afară, prieteni și familie, plângându-și singură suferința.
În tot acest timp, o singură persoană s-a încumetat să o viziteze și să o ajute să se ridice, Felix. Acest personaj mi-a plăcut foarte mult, fiind și preferatul meu. Este un personaj episodic, un gay petrecăreț care își iubește viața și orientarea sexuală. De multe ori el profită de orice ocazie ivită pentru a se lăuda cu viața și calitățile lui. Spre deosebire de protagonistă, el își cântă fericirea chiar și atunci când nu simte că ar avea motive să zâmbească, fiind un sprijin permanent pentru cea mai bună prietenă a lui încă din timpul facultății.
Când Colin și Clara trăiau, Diane și-a urmat visul de a deschide o cafenea literară în Paris, însă o dată cu trecerea în neființă a celor doi cafeneaua, parcă, a murit. Felix încearcă, în zadar, să o țină pe linia de plutire, dar ceștile continuă să fie ciobite, blatul barului este la fel de lipicios, iar atmosfera dinăuntru este închisă și tristă, exact ca sufletul Dianei.
Nu știu dacă autoarea a ales special ținutul irlandez pentru vremea închisă (precum starea de spirit a Dianei) sau a fost pur și simplu o coincidență, dar în momentul în care protagonista a aterizat în Irlanda, cumva, spiritele s-au schimbat și starea de nefericire parcă s-a mai evaporat. O dată cu mutarea acțiunii cărții în pe tărâmul irlandez, totul se schimbă în viața femeii. Aici descoperă cum este să facă parte dintr-o comunitate primitoare, dintr-o familie iubitoare, bazată pe respectul reciproc și cum ar putea fi viața ei dacă și-ar permite să iubească din nou.
Gazda irlandeză este extraordinară. Abby, proprietara locuinței pe care o ocupă Diane, este o femeie remarcabilă, cu o inimă ce adăpostește un izvor infinit de iubire pentru toată lumea. De multe ori, Diane va găsi la Abby sfaturile unei mame, o mângâiere sau un zâmbet capabile să aline orice durere. Am fost impresionată să descopăr o imensă diferență între familia biologică a Dianei și familia irlandeză la care aceasta va locui timp de un an.
Trecutul nu este greu de uitat sau mai ales de iertat, iar Diane descoperă în micul orășel, Mulrany, că nu este singura care suferă. Vecinul de alături, Edward, are și el multe secrete dureroase și o iubire nocivă, pe care, la fel ca Diane, încearcă să le uite.
La început, relația dintre cei doi este tensionată, aș putea spune că era bazată pe ură, dar odată cu trecerea timpului, cei doi ajung să se cunoască mai bine și ajung să nutrească sentimente unul pentru celălalt.
Pe măsură ce am avansat cu lectura, mărturisesc că am fost confuză și nu am știut cum să interpretez gesturile și situațiile dintre Diane și Edward. De multe ori îmi doream să-i văd împreună, să formeze un cuplu, dar nesiguranța lor mi-a tăiat fiecare avânt pe care îl aveam ori de câte ori reușeam de deslușesc un flirt între cei doi.
Mi-a plăcut foarte mult această carte și m-am relaxat descoperind-o. „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” a fost una din puținele cărți de anul acesta care m-a făcut să fiu dependentă de ele. Să nu o pot lăsa din mână și să o citesc pe unde am putut. La serviciu, pe sub birou. În mijloacele de transport în comun, acasă. Nu știu dacă am fost atrasă de condeiul autoarei sau de simplitatea acțiunii, dar pe măsură ce eram părtașă la schimbările de spirit ale Dianei, mă gândeam că aș putea să-mi iau și eu o mini vacanță pentru a mă regăsi și a-mi redescoperi pasiunile.
Titlu: Oamenii fericiți citesc și beau cafea
Titlu original: Les gens heureux lisent et boivent du café
Autor: Agnès Martin-Lugand
Editura: TREI
Anul publicării: 2016
Nota: 4/5