Share on Social Media
Recenzie: Prințesa de cenușă de Laura Sebastian (Prințesa de cenușă #1)

De ce cred eu că „Prințesa de cenușă” este un must read pentru toți adolescenții amatori de fantasy și nu numai?

În primul rând, avem un personaj atipic, dar extraordinar, însăși Prințesa de Cenușă. Prințesa Theodosia s-a născut sub o stea nefavorabilă, căci la vârsta de șase ani regatul Atreei a căzut sub invazia armatei kalovaxiene. În ziua în care tronul de obsidian a fost uzurpat de Kaiser, Theo și-a văzut mama murind. O scenă ca un tatuaj, macabru pe sufletul Moștenitoarei ținutului magic, Astrea pe care aceasta îl poartă zi de zi de un deceniu.

Acum Theodosia a fost înfrântă și înlocuită cu Thora, care pare să fie al doilea nume pentru o personalitate a Moștenitoarei pe care kalovaxienii o aprobă, o hrănesc și atunci când este cazul, o pedepsesc pentru toate răzvrătirile poporului astrean realizate în numele libertății.

Această carte este extrem de emoționantă, căci Laura Sebastian ne povestește despre destinul tragic al unei fete de șaisprezece ani. O fată care a fost privată de iubire, zâmbete și libertatea de a fi ea însăși, dar în același timp acest personaj este simbolul renașterii, curajului și al proprii reinventări.

Nu am putut să nu fiu impresionată de dedicarea personajelor pentru a schimba un destin ce pare deja bătut în cuie. Nu am putut să nu plâng pentru suferința și moartea îndurată de un popor care, așa cum îi și sugerează numele, a fost cucerit de un împărat însetat de putere. Nu am putut să nu fiu mândră de puterea ce zace într-o simplă fată și devotamentul ei pentru ceea ce iubește.

A fost o adevărată plăcere să descopăr intrigile, pasajele secrete și răsturnările de situație de la noua curte kalovaxiană și am fost dezamăgită când am terminat lectura.

Printre personajele extrem de bine construite, nu am putut să nu fiu surprinsă de unul anume. Este o femeie care la fel ca Theodosia a fost înfrântă, dar care sub pielea palidă, ochii triști și zâmbetul de complezență, are inima unei supraviețuitoare, inteligența unui strateg uimitor, iar atunci când m-am despărțit de ea, în cel mai brutal mod posibil, am jelit-o.

Am fost impresionată și dezamăgită în egală măsură de cea mai bună prietenă a Thorei, Crescentia. O fată cu resurse inepuizabile, o personalitate extraordinar de colorată, dar în același timp superficială. Am fost uimită de evoluția ei și pur și simplu șocată de secretele pe care inima sa le ascunde.

Am adorat încleștarea aprigă dintre trecutul și prezentul protagonistei. Deciziile grele pe care aceasta a fost nevoită să le ia și cât de frumos s-a maturizat în acest prim volum, iar acum sunt nerăbdătoare să aflu ce îi rezervă viitorul în a doua carte a seriei, „Lady Smoke” care a fost publicată de Editura Storia Books în 2019. Aici vă las un fragment din acest, al doilea, volum ca să ne potolim puțin curiozitatea până la următoarea recenzie.

Seria: Ash Princess Trilogy (Prințesa de cenușă)

Titlu: Prințesa de cenușă

Titlu original: Ash Princess

Autor: Laura Sebastian

Editura: Storia Books

Anul publicării: 2018

Nota: 3/5

Duca

2 thoughts on “Recenzie: Prințesa de cenușă de Laura Sebastian (Prințesa de cenușă #1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media