Share on Social Media
Recenzie: Prințul nemilos de Holly Black (Făpturile văzduhului #1)

A trecut ceva timp de când am citit acest volum și, până acum, nu am putut să-mi găsesc cuvintele potrivite pentru a reuși să surprind măcar o parte din magia ce sălășluiește în fiecare capitol al acestuia.

Deși această serie are un început care poate fi perceput oricum, dar nu magic sau maiestuos, am fost impresionată de evoluția firului narativ, de intrigile de la curtea regală a Zânelor, dar și de caracterul personajelor.

După ce gemenele Jude și Taryn rămân orfane și află secretul din spatele aspectului fizic mai deosebit al surorii lor mai mari, Vivienne, sunt luate din lumea oamenilor și duse într-un loc magic. Un loc în care orice fetiță și-ar dori să pășească, Tărâmul Zânelor.

Madoc, răpitorul și ucigașul părinților copilelor are toate caracteristicile necesare unui antagonist perfect. Este aspru, crud și însetat de sânge, dar cu un simț acut al onoarei și loial familiei sale. Deși nu era obligat, el le-a oferit gemenelor umane un acoperiș, hrană, educație și cele mai alese veșminte. Deși nu este tatăl lor biologic, această zână, din punctul meu de vedere, s-a purtat precum un tată adevărat cu doi pui de om care în comparație cu el și neamul lui sunt slabi și fragili.

Deși sunt gemene, Jude și Taryn sunt complet diferite. În timp ce Taryn este mai docilă, blândă și supusă, Jude este o luptătoare. Este arțăgoasă, avidă de informații, o războinică dispusă să facă orice pentru a fi acceptată pentru ceea ce este.

Temperamentul ei o îndrumă pe căi nebănuite în Tărâmul Zânelor. Dorința de afirmare îi aduce atât dușmani puternici, cât și prieteni în creaturile la care se aștepta cel mai puțin, iar curiozitatea o împinge să afle secrete tăinuite cu grijă mulți ani. Perseverența ei este incredibilă și îi deschide uși secrete către inimi împietrite, amintiri aproape uitate și mistere care mai bine rămâneau neelucidate.

Ca mai toate protagonistele, Jude este deosebită și iese din tiparul poveștii, dar are un ceva care o ajută să intre în sufletul cititorului pentru totdeauna.

Misterios, cu un caracter puternic și atitudine aproape autodistructivă, Prințul Cardan este un personaj care a furat inimile multor fete. Fandom-ul lui este impresionant, iar poveștile țesute în jurul lui sunt uimitoare. 

Are o atitudine crudă și nepăsătoare, iar ochii îi strălucesc de gânduri negre. Pe scurt, acest băiat-zână m-a intrigat de la început și până la final. Nu vrea putere, dar simte nevoia de afirmare, nu o are la inimă pe Jude, dar îi scrie numele pe bucățele de hârtie pe care apoi le ascunde în locuri pe care le consideră secrete. Pe aceeași Jude o consideră sub demnitatea lui și vrea să o chinuie, dar fără să-i provoace vreun rău în adevăratul sens al cuvântului.

Toate aceste elemente au zugrăvit în mintea mea o imagine a unui adolescent duplicitar, tocmai datorită suferinței din viața lui, suferință pe care o vom descoperi împreună cu Jude pe parcursul cărții. Uneori i-am înțeles atitudinea, dar refuzul de a fi salvat, pentru mine a fost un șoc și este încă un mister pe care sper că-l voi rezolva citind al doilea volum al seriei „Regele malefic”.

Voi ați citit această carte plină de magie, suspans și enigme? Dacă da, vă aștept în comentarii părerile. Sunt sigură că și voi, la fel ca mine, ați fost uimiți de finalul neașteptat al cărții.

Seria: Făpturile văzduhului (The Folk of the Air)

Serie: The Folk of the Air (Făpturile văzduhului)

Titlu: Prințul nemilos

Titlu original: The Cruel Prince

Autor: Holly Black

Editura: Storia Books

Anul publicării: 2018

Nota: 3/5

Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media