Înainte de toate, îi mulțumesc prietenei mele, Dede, pentru amabilitatea de a-mi împrumuta exemplarul său în vederea citirii acestei cărți care, sincer, nu se afla pe TBR-ul meu.
Debutanta Mirela B. Florentina, a scris o carte pe care o recomand tinerelor cititoare cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani. Altfel, cartea va fi apreciată ca mine, cu o stea pe Goodreads, sau poate va primi mai mult de 2 stele, pentru încurajare.

Subiectul romanului este unul clasic, clișeic în care o tânără liceană se îndrăgostește iremediabil de un băiat rău, bogat, incapabil de a-și acorda fidelitatea unei singure femei. Abygail Smith este cea mai studioasă, naivă, emotivă și singură elevă din liceul pe care îl frecventează. Este atât de bine ancorată în realitate, încât atunci când cea mai bună prietenă a ei reușește să o „scoată în lume”, practic se simte ca un elefant într-un magazin cu porțelanuri fine.
La polul opus este Dylan Turner, un playboy adolescent, egoist și cu sufletul neîmblânzit. Acesta o întâlnește pe Aby la o petrecere unde o salvează din brațele unui tânăr beat și cu gânduri necurate, doar pentru ca el, la rându-i să-i facă propuneri indecente. Interesul tânărului pentru protagonistă crește în momentul în care ea, deși este îndrăgostită lulea de el, se menține pe poziții și refuză să ajungă în patul lui.
Toată cartea este un joc adolescentin de-a șoarecele și pisica, cu o încărcătură erotică mult prea mare pentru primul volum al unei serii abia începute. Acest joc este pe alocuri extrem de enervant, nu datorită caracterelor diferite ale personajelor care au s-au născut și au fost educate în medii diferite, ci mai mult datorită autoarei care a încercat atât de mult să scrie și să se exprime corect încât a reușit să scadă foarte mult calitatea cărții.
Mi s-a părut hilar să facă toate acele eforturi de a avea un condei elegant și cu toate acestea să scape vreo două cacofonii, să aibă mici typos-uri și nu în ultimul rând, repetiții și comparații pe care eu le-am considerat enervante. Această străduință, cumva mult prea exagerată, a îngreunat lectura, care ar fi trebuit să fie o ploaie răcoritoare de vară, menită să ne facă să retrăim emoția ultimului an de liceu.
Pe de altă parte, personajele cărții au avut personalități puternice și foarte bine gândite. Datorită replicilor corect plasate, am reușit să empatizez cu ele și să înțeleg anumite decizii și curiozități ale lui Aby. De aceea îmi imaginez că în volumul doi „războiul” se va extinde și în viața personală a proaspătului boboc la Harvard, deoarece mama fetei are un comportament complet diferit față de imaginea pe care Aby mi-a creat-o, în timp ce tatăl său mi se pare un om trist și frământat de o problemă mult mai gravă decât fiorii primei iubiri care îi încearcă fiica.
Titlu: Război în doi
Autor: Mirela B. Florentina
Editura: Celestium
Anul publicării: 2018
Nota: 1/5
Chiar speram să fie o carte bună, mai ales că are această copertă extraordinară…
Dragă Oana,
Rămân la ideea că povestea are un potențial extraordinar și că va fi foarte bine primită de adolescenți, însă după o anumită vârstă (nu că aș fi foarte bătrână), nu mai poate fi vorba de același entuziasm, mai ales că în timp, acumulăm multă experiență literară și ne schimbăm mult criteriile de apreciere ale unei cărți.
Potențial are, însă mai mergea puțin editată pentru a arăta altfel. E adevărat, pentru adolescenți este o poveste frumușică. Sunt mulți tineri care îi cumpără cartea și cărora le place. Cred că și vârsta a fost o problemă, la 31 de ani nu mai văd la fel lucrurile…
Eu am 27 de ani și mi-am schimbat gusturile literare radical. Singurele romane romance pe care le apreciez sunt cele de Jennifer L. Armentrout pentru că am impresia că îmbină genial paranormalul cu romanceul.