Share on Social Media
Recenzie: Și mă întunec de Kiersten White (Saga Cuceritorului #1)

Îmi plac poveștile despre istorie și cultura noastră. Ce nu-mi place este că odată cu trecerea timpului, apar din ce în ce mai multe povești despre neamul nostru mai degrabă sub semnătură străină decât autohtonă.

Unul dintre străinii care s-a inspirat din istoria poporului român este Kiersten White. O scriitoare din SUA care prin imaginație și studiu al culturii noastre, a reușit să rescrie legenda lui Vlad Țepeș atingând niște puncte sensibile precum: religia, orientările sexuale și ce însemna să fii femeie în secolul al XV-lea.

Protagoniștii romanului „Și mă întunec” sunt frații Ladislav și Radu Drăculea și prințul otoman Mehmed. Ladislav (Lada) este întruchiparea feminină a lui Vlad Țepeș. Este o copilă deosebită, dar nu datorită farmecului feminin sau al grației, ci prin puterea pe care o emană încă de când era doar un prunc în fașă.

„În timp ce copilașul se prinse de ea cu o înverșunare surprinzătoare, doica își înălță propria-i rugăciune. Să fie puternică. Să fie vicleană. Și să fie urâtă.”

pag. 12

Mai bine urâtă și băiețoasă decât monedă de schimb la adolescență pentru obținerea unor puternice alianțe politice în numele tatălui său superficial. Să fii femeie în anii 1400 însemna să fii doar o unealtă politică în mâinile familiei, iar Lada a făcut tot ce a putut să-și depășească condiția „înjositoare”. A preferat să se neglijeze și să se antreneze cu soldații, decât să fie un trofeu. A preferat să supraviețuiască sălbăticindu-se, zgâriind, mușcând și omorând decât să fie închisă într-o colivie de aur și să se simtă inutilă, iar acest lucru este impresionant, mai ales că în acest volum protagonista nu este decât o copilă.

„Așadar, întrebarea devine, Fiică a Dragonului, ce vei sacrifica tu? Ce vei lăsa să-ți fie luat, astfel încât și tu să poți avea putere?”

pag. 192

La polul opus se află fratele Ladei, Radu. Noi îl mai știm de la orele de istorie ca Radu cel Frumos. Un personaj misterios cu multe secrete. Radu este tot ceea ce Lada nu va putea fi niciodată. Este charismatic, diplomat, blând. Este un spion excelent datorită anilor din copilărie când a fost ignorat de sora sa mai mare și de alți copii. De multe ori, prefera să se facă nevăzut și să studieze ce se întâmplă decât să ia parte la acțiune. Această excludere are să-i fie extrem de utilă mai târziu, când tatăl său îl va da pe el și pe Lada Imperiunului Otoman ca un fel de garanție pentru păstrarea relațiilor de colaborare cu Valahia.

Politica a făcut parte dintotdeauna din viața celor doi copii care s-au adaptat la obiceiurile orientale mai mult sau mai puțin. Totuși Lada și Radu au găsit un refugiu și o iluzie de siguranță în prietenia prințului otoman Mehmed, viitorul sultan Mehmend al II-lea. Nu o dată mi s-a părut că acest prinț respectă tipologia copiilor care au vise mai mari decât ei și care consideră că o coroană însoțită de cel mai important titlu din imperiu le permite să facă orice. Din păcate, politica este aceeași în orice epocă, realitate sau ficțiune. Nimic nu este ușor, iar Mehmed nu ar fi fost niciodată sultan sau un bun strateg fără ajutorul singurilor săi prieteni Lada și Radu.

Cartea nu este o lectură pe care să o citești înainte de culcare pentru că este foarte complexă și are o mulțime de fire ce trebuie urmărite cu mare atenție pentru a înțelege contextul poveștii. Există o mulțime de elemente care fac ca această lectură să fie unică mai ales că prezența unui triunghi amoros neobișnuit ar putea fi un motiv de dezbateri interesante. Autoarea nu s-a sfiit în a compara creștinismul cu islamismul sau lipsa totală a credinței din creștinism și nici nu a dat înapoi când a scos la iveală un aspect al istoriei pe care mulți istorici îl evită: homosexualismul și lesbianismul.

Sunt foarte puține evidențe care să ateste orientările sexuale ale conducătorilor noștri demult apuși (doar suntem un popor tradițional și patriot) așa că am găsit cartea nu neapărat o ficțiune istorică, ci o reistorisire a trecutului nostru adaptat după un adevăr evitat prea mult timp.

Primul volum al trilogiei „Cuceritorul” este brutal, sălbatic și crud, cu anti-eroi care fac totul să supraviețuiască cât mai mult. Este despre niște copii nedoriți și abandonați care vor să se afirme în fața familiei și a unui popor întreg. Și mai este despre iubiri neconvenționale și complexe în care toți care le gustă, în final sunt nefericiți pentru că le este prea teamă să lupte pentru ele.

Serie: The Conqueror's Saga (Saga Cuceritorului)

Titlu: Și mă întunec

Titlu original: And I Darken

Autor: Kiersten White

Editura: 2017

Editura: LEDA Edge

Notă: 3/5

Duca

4 thoughts on “Recenzie: Și mă întunec de Kiersten White (Saga Cuceritorului #1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media