Share on Social Media
Recenzie: Unul dintre noi minte de Karen McManus

„Unul dintre noi minte” este un thriller pentru adolescenți. O combinație extrem de reușită între un roman polițist și celebra serie „Gossip Girl”.

Este posibil să fi exagerat puțin cu această comparație pentru că în carte regăsim doar un element comun cu seria care a făcut-o celebră pe Cecily von Ziegesar. Simon Kelleher este unul din cei mai deștepți și de temut elevi ai liceului Bayview. Toți elevii se tem de el pentru că este fondatorul aplicației „Despre Asta”, un spațiu virtual unde tânărul dezvăluie publicului larg cele mai ascunse secrete ale colegilor săi. Nimeni nu poate să-l acuze de faptul că-și denigrează colegii deoarece, ca și sora lui de la liceul Constance, folosește doar inițialele „victimelor” sale. Diferența este că el moare.

Nefericitul eveniment se întâmplă în timpul orei de detenție care adună cei mai diferiți elevi ai liceului: Brownin Rojas (tocilara liceului), Cooper Clay (popularul liceului), Addy Prentiss (regina școlii) și Nate Macauley (delicventul).

Cei cinci elevi nu au absolut nimic în comun, exceptând faptul că în gențile lor s-au găsit niște telefoane mobile care nu le aparțin, fapt care le-a adus și un bilet dus în sala de detenție a unuia dintre cei mai exigenți profesori. Suspansul este că toată lumea este suspectă de crimă și că nevinovăția celor patru este pusă sub semnul întrebării în momentul în care secretele le sunt dezvăluite pe parcursul cărții.

Mi-a plăcut să citesc această carte pentru că este foarte bine structurată. Capitolele sunt prezentate din perspectiva fiecărui elev suspect de crimă, lucru care mi-a crescut curiozitatea. Acest aspect mi s-a părut pe cât de original, pe atât de vital acțiunii, pentru că am fost martorii căderii măștilor celor patru protagoniști/suspecți. Nimeni nu este perfect pe lumea aceasta, iar ceea ce vedem și afișăm noi în  societate sunt doar niște măști ce ne ascund suferințele și complexele pe le avem.

Fiecare personaj are povestea lui și a fost un deliciu să o descopăr pe măsură ce capitolele se scurgeau și mă apropiam de adevăr. O poveste de dragoste veche de 16 ani, trecerea pragului dintre copilărie la maturitate sau asumarea adevăratei identități sunt doar câteva din elementele pe care autoarea le-a strecurat cu dibăcie printre interogatoriile polițiștilor și privirile răutăcioase ale oamenilor pe care protagoniștii noștri îi credeau prieteni.

Când ajutorul nu vine de nicăieri singura persoană pe care te poți baza ești chiar tu însăți, și cu toate astea „nu contează cât de praf este viața, părul reușește întotdeauna să arate bine”.

Serie: One of Us is Lying (Unul dintre noi minte)

Titlu: Unul dintre noi minte

Titlu original: One Of Us is Lying

Autor: Karen M. McManus

Editura: Herg Benet

Anul publicării: 2017

Nota: 3/5

Duca

6 thoughts on “Recenzie: Unul dintre noi minte de Karen McManus

  1. Am citit și eu romanul și mi-a plăcut destul de mult. Mărturisesc că nu mă așteptam la acel final, iar toată tensiunea menținută pe parcurs a fost de-a dreptul delicioasă.

    1. Nu îmi amintesc să fi citit recenzia ta. Chiar sunt curioasă să o citesc. Mereu aduci o lumină nouă asupra cărților șsi subliniezi aspecte pe care eu nu reușesc să le descopăr din prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Social Media